RSS

Easy multicoloured rainbow cake / Gemakkelijke gekleurde regenboog cake

28 Dec

I really love baking and one of the things I love making are cakes and pies. A few years ago I found a brand that does an amazing box for making cakes, no more sugar and butter but fluffy light cakes every time. Love Love Love this stuff! The brand is Pondan and the cake itself is called a Chiffon Cake. I first found the green cake, which is amazing in colour so I tried it out and I now swear by this kind of cake when making cakes.

Yes, the cake really is that colour when you bake it, it is a paler green when it goes into the oven but it truly does come out like this. The best thing is that you only need to add eggs and coconut milk. You can make it from scratch (recipes are easy to find, just use google) but I just do it the boring way and use a pack.

For this cake I use the vanilla version of this cake, which should be a pale yellow when finished. I honestly have never made one like that but always like I will describe below because the first time I made a multicoloured cake was because the green was sold out at the store.

Here a pic of our first attempt at a multi coloured cake, this was our birthday cake:

A lot of people were amazed by how the colours were so vibrant and not blending at all and wondering what kind of amazing kitchen princess I was (honestly, I’m not, this is just easy.)

All right, here comes the tutorial on how to make this amazing tower of Nom. This will be a bilingual tutorial, English will be in the normal typesetting and the Dutch instructions will follow in italics. The pictures in the tutorial are made when I was making the bottom layer of the above cake, extra instructions on how to put together that cake will be posted at the end.

Oke, hier volgt de tutorial, ik zal em in twee talen posten. Engelse instructies zijn in normale tekst en Nederlandse instructies in schuin er onder. De foto’s zijn van toen ik de onderste laag van de cake aan het maken was van bovenstaande cake, instructies om de rest van de cake te maken staan aan het einde van de tutorial.

 

I buy my ingredients for the cake and the food colouring at my local Asian shop, I haven’t seen these cakes anywhere else and I’m not sure how strong food colouring from other places is but these are quite dense.


Ik koop de ingredienten voor de cake en de voedsel kleurstoffen bij een Asian shop bij mij in de buurt, ik heb de cake nog niet op andere plekken gezien en ik heb geen ervaring met kleurstoffen van een andere plek, maar deze zijn vrij sterk.


TUTORIAL


Ingredients:

batter for Chiffon cake (either from a box or from scratch)

food colouring (I use liquid ones)

bowls in the same number as the number of colours you want to use

metal spoons in same amount as bowls (plastic ones or wooden ones will stain and food colouring does not come off easy)

cake tin

To start this tutorial I assume you have already prepared a bowl of batter, I will not describe the process of making the batter as this might differ depending on the recipe.

Benodigdheden:

beslag voor de Chiffon cake (uit een pakje of volledig vers)

voedsel kleurstof (ik gebruik vloeibare)

kommen, net zo veel als het aantal kleuren wat je wilt gebruiken

metalen lepels net zo veel als kommen (geen plasticken of houten lepels want die nemen de kleur op en voedsel kleurstof is er lastig af te krijgen)

cake blik


Voor het gemak van de tutorial ga ik er alvast van uit dat je het beslag al klaar hebt staan, ik ga niet beschrijven hoe je die maakt omdat het verschilt per recept.

STEP 1:

Divide the batter over the bowls, we use 4 bowls, and put in food colouring. Then you mix in the colouring with one of the spoons, we use a separate spoon for each colour. We keep beating in air as we do so because this recipe rises because of the beaten eggs, don’t be too gentile or you might just let it go flat. After the mixing, this is what our colours look like:

STAP 1:

Verdeel het beslag over de kommen, wij gebruiken er 4 in het voorbeeld, en voeg voedsel kleuring toe. Vervolgens mix je de kleur er in met een lepel, wij gebruiken voor elke kleur zijn eigen lepel. Zorg dat je dit niet te voorzichtig doet, dit recept rijst wegens de geklopte eieren en je wil het mengsel niet laten inzakken. Zo zagen de bakjes er uit nadat wij de kleur toegevoegd hadden:

For a better idea of the actual colours, here are some close ups:

Voor een beter idee van de kleuren, een paar close ups:

Yes, we did put in quite a lot of food colouring, but some colours will keep looking quite pale, don’t worry. Try going for a dark pastel kind of colour and you will be fine when the cake is baked.

Er zit vrij veel kleurstof in het beslag maar veel kleuren zullen vrij licht blijven, probeer te gokken op een soort donkere pastel kleur. De kleuren worden duidelijker als de cake gebakken word.

STEP 2:

To create the rainbow effect you put the colour in in pools. You start with one colour in the middle and then pour into the middle of that pool the second colour, then the third colour into that one and so on until you put in all the colours. The batter will spread automatically and you get the effect that you see in the bottom layer of the cake. Or you can create rings, starting at the outer ring and then going smaller and smaller, putting in different colours for each ring, the effect is slightly different as seen in the middle layer of the cake, but I don’t think the effect is too much to worry about. When you’re done you’ll be left with this:

STAP 2:

Om het rainbow effect te creeeren schenk je het mengel in het blik in beurten. Je begint met een kleur die je in het midden van het blik schenkt, gewoon in een plas. In die plas schenk je in het midden de volgende kleur en dan de derde kleur daar weer in, totdat je klaar bent. Door steeds in het midden te schenken zal het beslag zichzelf vanzelf naar de rand drukken. Het effect hiervan kun je zien in de onderste laag van de grote cake. Een andere manier is om in ringen te werken, je begint in de buitenste ring met de buitenste kleur en werkt dan naar het midden in steeds kleinere ringen. Dit is gedaan in de middelste laag van de cake. Het verschil tussen de twee is amper te zien maar de tweede methode kan iets sneller zijn. Aan het einde ziet het er zo uit:

The left tin is the top layer and the right tin the bottom layer, they are in reversed colours. Here some close ups of the tins:

Het linker blik is de bovenste laag van de cake en het rechter blik de onderste laag, in omgekeerde kleuren van elkaar. Hier nog een paar close ups van het beslag in het blik:

STEP 3:

Bake the cake in the oven like in the instructions and you’re finished!

You can eat it like that or you can create something bigger out of it, following are instructions for two different cakes I have made with coloured batter.

STAP 3:
Bak de cake zoals in het recept aangeven en je bent klaar!

Je kunt hem nu gewoon eten als de cake afgekoelt is, of je kunt er een grotere cake mee maken, ik heb intructies toegevoegd van twee cakes die ik met gekleurd beslag gemaakt heb.

Large tiered rainbow cake / Grote gelaagde regenboog cake

We had a lot of fun making this cake for our birthday this year. You might get it when you see how the cake looked originally, uncut.

We haddenveel plezier tijdens het bedenken en maken van onze verjaardags taart dit jaar. Aan de bovenstaande foto is misschien niet goed te zien waarom, maar als je de onaangesneden cake ziet zul je het snappen.

As you can see, the cake looked really innocent, which should ring alarm bells when dealing with me, I like to fool people with things like this.

Zoals je kunt zien leek de cake heel onschuldig, wat bij mij nooit een goed teken is, ik ben wel zo gemeen.

To make this cake is really easy:

1. Bake 3 (or how many layers you want) in slightly different sizes, or you can cut off a bit of the sides from top layers, to make them slightly smaller.

2. Freeze the layers, this way they are easier to handle. By freezing them they become stiff and it’s easier when you want to add icing to this cake.

3. Heat a bit of water and mix in some jam (without pieces, otherwise you get pieces on your layers), let this cool.

4.  Mix one pack of unsalted butter (250 grams) with one can of icing sugar (250 grams) until smooth. This will be the icing of the cake.

5. Put the bottom layer on the plate you will use. Spread some thinned jam on the top and sides of it, this will make sure the cake doesn’t crumb as much, and will also add a bit of flavour. Spread some icing on top of the layer. Spread some thinned jam on one top and the sides of the next layer and place the layer on your bottom layer with the jam down. Now spread some jam on the top of your layer and then some icing. Repeat for all the next layers, ending with a layer with only jam on top.

6. Spread what is left of your icing on top of the cake and spread the icing onto the cake down the sides so that you cover every part of the cake. Some crumbs will get loose and mix into the icing, don’t worry about this. Make sure no part of the cake is showing any more and then put it in the freezer again.

7. Mix some new icing (250 grams unsalted butter with 250 grams of icing sugar) and take out the cooled (and hardened) cake. The icing on the cake is now hard and thus will make sure no crumbs get into the last layer of icing. Spread the icing on the cake again, from the top down. You can add some accessories, but I found it nice to keep it simple, just for the effect.

8. Keep the cake cool until you want to use it.

9. Cut up and dig in!

See? It’s actually really easy to make and looks spectacular!

Het is niet moeilijk om ook zo’n grote cake te maken, hier zijn de instructies:

1. Bak 3 lagen (of zo veel als je wilt) in lichtelijk verschillende maten, als je maar 1 maat blik hebt kun je de randen van de hogere lagen gewoon lichtelijk er af snijden.

2. Bevries alle lagen zodat ze makkelijker te bewerken zijn. Door ze te bevriezen worden ze steviger en dus makkelijker te gebruiken en de icing werkt het beste op een koel oppervlak.

3. Verwarm een beetje water en los er jam in op (zonder stukes, anders krijg je stukjes in de cake). Laat dit mengsel koelen.

4. Meng een pak ongezouten roomboter (250 gram) met een bus poedersuiker (250 gram) tot een glad mengsel. Dit wordt de icing.

5. Haal de lagen uit de oven en plaats de onderste laag op een bord. Smeer verdunde jam op de bovenkant en zijkant van de laag. Dit zorgt er voor dat de kruimels niet zo erg loslaten van de cake en zorgt voor een beetje extra smaak. Smeer icing op de laag. Smeer verdunde jam op een kant en de zijkanten van de volgende laag en leg deze met de jam kant op de vorige laag. Smeer dan wat jam en vervolgens icing op de laag. Herhaal dit totdat de laatste laag op de cake staat en is besmeert met verdunde jam.

6. Smeer wat er nog over is van de icing op de bovenste laag en werk van boven naar beneden de icing over de hele cake heen zodat er geen cake meer zichtbaar is. Maak je geen zorgen over eventuele kruimels in de icing, dat lossen we later op. Als er geen cake meer zichbaar is zet je de cake weer terug in de vriezer.

7. Maak nog een keer een bak icing (250 gram ongezouten roomboter en 250 gram poedersuiker). Haal de gekoelde (en nu stevige) weer uit de vriezer. Doordat de icing op de cake nu hard is en de kruimels al in de vorige laag zitten zal deze laag mooi egaal worden. Smeer de icing over de hele cake, van boven naar beneden. Je kunt nog versieringen toevoegen maar ik heb het simpel gehouden voor extra effect.

8. Bewaar de cake op een koele plek tot je em wilt eten.

9. Snij de cake en eetze!


Zie je? Het ziet er spectaculair uit maar is eigenlijk heel gemakkelijk om te maken.

Spectacular Christmas cake / Spectaculaire Kerst cake

Ofcourse, we couldn’t sit and do nothing for Christmas. So we tried something among the same lines for our Christmas cake. Here are the pictures:

Natuurlijk konden we met Kerst niet niet iets leuks doen. Dus hebben we een variatie op de vorige cake gemaakt voor Kerst. Hier zijn de foto’s:

This was our first time working with fondant as an icing and it did work out quite well, though as you can see it broke on some spots as the plate we were carrying it on was not sturdy enough. This cake is also not too hard to make. We made two rectangle tins of which we made one half red and one half green. After baking we put regular (no pieces) jam in between the two cakes and neatly stacked them, cutting off excess cake of the bottom layer. We cut the cake in triangle pieces and formed the tree shape we wanted. We cut off the tops of the triangles so they would look better and then put some jam between the places that touches. We spread some thinned jam over the whole cake so the fondant would stick to the cake easier. We put the fondant on in two sheets and worked it in between the different pieces of the tree. Some glitter and silver balls finished up the cake. Once again a cake that looked really innocent until we cut it open. It always makes people smile. Everybody loved it.

Dit was onze eerste keer dat we met fondant werkten als afwerking en om eerlijk te zijn ging het best goed, alhoewel je kunt zien dat er breuken in zitten omdat de plaat waarop we het vervoerden niet sterk genoeg was. Deze cake is al net zo makkelijk te maken als de vorige. We bakten de cake in vierkante blikken waarvan een helft rood werd en de andere groen. Na het bakken stopten we normale jam (zonder stukjes) tussen de twee cakes en legden ze netjes op elkaar vervolgens sneden we de randjes van de onderste cake zodat ze even groot werden. Daarna sneden we ze in driehoeken en legden we ze in een boom vorm. Om het beter te laten passen sneden we de topjes van de driehoeken en vervolgens smeerden we wat jam tussen de delen die elkaar raakten. Toen smeerden we verdunde jam over de hele cake om de fondant aan de cake te laten plakken. We rolden de fondant tot twee grote vellen en bedekten de cake er een voor een mee, zorgend dat we alles netjes bedekten in de hoekjes. Een beetje glitter en wat zilveren balltjes maakten de cake af. De cake zag er heel mooi en onschuldig uit totdat we hem open sneden, iets wat mensen altijd leuk vinden. De cake was heerlijk en iedereen heeft er van genoten.

About these ads
 
Leave a comment

Posted by on December 28, 2011 in cake, tutorial

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: